Mihin lymfaterapia auttaa
Manuaalisen lymfaterapian tehtävä on elvyttää imusuonten toimintaa ja edistää imunesteen virtausta, toisin sanoen kehon nestekierto tehostuu. Hoitoa suositellaan usein turvotuksen hoitoon ja ehkäisyyn, mutta siitä on myös apua moneen muuhun vaivaan.
Aikuisen ihmisen keho koostuu noin 50-70% nesteestä, josta suurin osa on solunsisäistä nestettä, lisäksi neste koostuu verestä ja solunulkoisesta nesteestä. Kehossamme on oma putkisto, kuljetusjärjestelmä, joka muodostuu verenkierrosta ja lymfakierrosta eli imusuonistosta. Kudosten aineenvaihdunta toimii niin että ravintoaineet imeytyvät ohutsuolen seinämien läpi verenkiertoon ja sieltä elimistömme soluihin. Prosessissa syntyy solujätettä, eli kuona-aineita, jotka siirtyvät takaisin verenkiertoon. Verenkierto pystyy keräämään osan ylimääräisestä nesteestä ja kuona-aineista ja osaan tarvitaan lymfajärjestelmää. Normaalisti toimiva lymfasuonisto kuljettaa siis ylimääräistä nestettä ja kuona-ainetta mutta myös viruksia ja bakteereita. Lymfajärjestelmää voi ajatella viemäriverkostona, joka on elintärkeä kehomme nestetasapainon ylläpitäjä, ja samalla sillä on tärkeä tehtävä myös kehon puolustusjärjestelmässä.
Turvotusta syntyy kun nesteen ja tuonnin ja poisviennin välille syntyy epätasapaino. Häiriö voi johtua imunesteen voimakkaasta lisääntymisestä, esimerkiksi vamman tai leikkauksen seurauksen, tai lymfajärjestelmän kuljetuskyvyn heikkenemisestä, joka voi olla synnynnäistä tai johtua esimerkiksi tietyistä yleissairauksista. Turvotus ei aina ole silmin nähtävissä, mutta voi oireilla muun muassa kipuna tai jäykkyytenä.
Milloin lymfaterapiaan kannattaa tulla?
Lymfaterapian käyttöaiheita ovat:
- Lymfödeema
- Leikkausten ja syöpähoitojen jälkeinen turvotus. Lymfahoidossa voi käydä myös ennen leikkausta, tämä voi nopeuttaa paranemista ja vähentää leikkauksen jälkeistä turvotusta.
- Vamman tai tapaturman aiheuttamaan turvotukseen. Kudosvaurion paraneminen nopeutuu ja turvotus vähenee.
- Esteettinen toimenpide. Paraneminen nopeutuu, esimerkiksi luomileikkauksen tai rasvaimun jälkeen.
- Yleissairaudet, muun muassa reuma, fibromyalgia ja kilpirauhasen vajaatoiminta. Lymfaterapia pitää huolen imunestekierrosta ja lievittää kipuja, kun sairaus häiritsee sen toimintaa.
- Krooniset poskiontelotulehdukset. Kroonisissa poskiontelotulehduksissa limakalvoissa on usein turvotusta ja aineenvaihdunta on häiriintynyt.
- Hormonaalisista syistä tai raskaudesta johtuva turvotus.
- Laskimovajaatoiminta ja säärihaavat voivat vaatia lymfahoitoa turvotuksen vähentämiseksi ja ihovaurioiden ehkäisemiseksi ja parantumisen nopeuttamiseksi.
- Ruusun jälkitila aiheuttaa joskus turvotusta, jota voi helpottaa lymfaterapialla.
- Rasitusvammat ja lihasjännitykset. Lymfahieronta nopeuttaa kuona-aineiden kuljetusta ja nopeuttaa siten rasituksesta palautumista.
- Stressi ja hermoston ylivireys. Lymfaterapian lempeä ja rytminen hieronta rauhoittaa hermostoa.
Milloin ei suositella lymfaterapiaa?
Lymfahieronnan vasta-aiheita ovat:
- Akuutti infektio.
- Syvä laskimotukos.
- Pahanlaatuiset kasvaimet, joiden hoito on kesken.
- Hoitamaton sydämen vajaatoiminta.
Lymfaterapiaan kuuluu manuaalisen hoidon lisäksi tarpeen mukaan sidoshoito ja kotihoito-ohjeita, jossa ohjataan oikeanlainen nesteytys, annetaan ruokavalio-ohjeita ja liikeharjoituksia.
Lymfahoidossa riittävä nesteytys on erityisen tärkeää. Imunestekierto tarvitsee nestettä jotta se voi toimia kunnolla. Jos tunnistat itsessäsi, ettet normaalisti juo riittäväsi vettä, kannattaa veden juonti aloittaa jo hyvissä ajoin ennen hoitoon tulemista, jolloin saat parhaimman tehon hoidosta.
Lähteet:
www.lymfa.net
www.terveyskirjasto.fi