Valikko Sulje

Milloin osteopaatille

Osteopaatin vastaanotolle voi tulla ihan samoista syistä kuin hierontaan tai ilman oireita. Mutta usein hoitoon hakeudutaan akuutin tai jo krooniseksi päässeen vaivan takia.

Tässä esimerkkejä jolloin voisi olla ajankohtaista hakeutua osteopaatin vastaanotolle; 

Vihlovaa kipua selkärangan alueella liikkuessa. joskus voi huomata myös esim. sisäänhengityksen aikana särkyä/paineen tunnetta selässä tai rintakehän puolella. Päänsärky, migreeni tai puutumisoireet raajoissa ovat yleisiä syitä kääntyä osteopaatin puoleen ja yksi yleisimmistä ellei yleisin vaiva, jota hoidamme vastaanotolla on alaselkäkipu tai jäykkyys. 

Mutta jos et ole täysin varma milloin olisi hyvä varata osteopaattinen hoito hieronnan sijaan, niin yksi hyvä ohjenuora on se, että hieronta ei ole tuonut toivottua apua vaivaan ja etenkin akuuteissa TULE (tuki-ja liikuntaelin) vaivoissa osteopatiasta voi olla suurempi apu.

Moni on saanut osteopatiasta apua myös stressiperäisiin vaivoihin. 

Joskus voi tuntua, että on vaikeuksia rentoutua, keskittyä tai tuntuu että keho käy koko ajan kierroksilla. Hermoston ylivirittyneisyydestä yksi merkki voi olla se, että on vaikeuksia saada unta iltaisin.

Osteopatialla voidaan hoitaa myös raskauden aikana esiintyviä kipu- ja jännitystiloja, univaikeuksia sekä toiminnallisia vatsavaivoja. 

Lempeänä hoitomuotona osteopatia sopii myös lapsille aivan vastasyntyneestä lähtien.

 Osteopatiasta voi saada avun mm.

  • selkäkipuun
  • niska- ja hartiaseudun jännitys ja kiputiloihin
  • alaraajojen, kuten lonkan, polven tai jalkaterän kiputiloihin tai toimintahäiriöihin
  • urheilu- ja rasitusvammoihin
  • raajojen puutumiseen
  • päänsärkyyn ja migreeniin
  • kehon jäykkyyteen ja lihaskireyksiin
  • hermostollisiin vaivoihin, kuten hermopinteeseen tai ylivirittyneisyyteen
  • uni- ja nukahtamisvaikeuksiin
  • stressiin
  • perussairauksien, kuten esimerkiksi astman tai reuman oireisiin
  • suolistovaivoihin
  • raskauden aiheuttamiin kipu- ja jännitystiloihin

Mitä on osteopatia?


Osteopatian on alunperin kehittänyt amerikkalainen lääkäri Andrew Taylor Still vuonna 1874, joka oli tyytymätön sen aikaiseen lääketieteeseen. 

1900-luvun alkupuolella John Martin Littlejohn toi osteopatian Britanniaan ja vuonna 1917 siellä avattiin ensimmäinen koulu (british School of Osteopathy BSO), jossa opetettiin ammattia. Toisen maailmansodan jälkeen osteopatia levisi laajemmin Euroopan mantereelle.

Suomessa osteopatiaa on opetettu vuodesta 1989 Luontaislääketieteen instituutissa Kaironissa (nykyinen Osteopatiakoulu Atlas), sekä myöhemmin myös Metropolian ammattikorkeakoulussa sekä Ortopedisen Osteopatian koulutuskeskuksessa.

Kaikki edellä mainitusta kouluista valmistuneet osteopaatit ovat valviran hyväksymiä terveydenhuollon ammattilaisia

Yhdysvaltain ja Euroopan lainsäädännöt koskien osteopatiaa eroavat kuitenkin toisistaan jonkin verran. Yhdysvalloissa osteopaatit ovat lääkäreitä, jotka osteopaattisen manuaalisen hoidon lisäksi suorittavat esimerkiksi leikkauksia ja määräävät lääkkeitä. Eurooppalainen osteopatia standardi määrittää vaatimukset osteopatian koulutukseen ja ammatinharjoittamiseen liittyen Euroopassa. 

Osteopatia keskittyy kehon rakenteiden ja toiminnan tasapainottamiseen, kun taas hieronta keskittyy pääasiassa lihasten käsittelyyn ja rentouttamiseen. Valinta näiden kahden hoitomuodon välillä riippuu yksilöllisistä tarpeista ja tavoitteista.


Ajatus terveydestä osteopatian taustalla

Keho on kokonaisuus

Osteopatiassa ihmistä ja hänen terveyttään pyritään tukemaan mahdollisimman laajasti ja ymmärretään, että eri elinjärjestelmät ovat riippuvaisia toisistaan. Häiriö yhdessä järjestelmässä voi aiheuttaa oireita toisessa. Osteopatiassa keho nähdään kokonaisuutena, joten osteopaatin antama hoito saattaa keskittyä eri paikkaan kuin missä kipu tai vaiva tuntuu ja oireisiin voidaan vaikuttaa monella tavalla.

Kehon toiminta ja rakenne ovat yhteydessä toisiinsa

Keho sopeutuu yllättävän hyvin erilaisiin elämän tuomiin haasteisiin ja kompensoi siihen kohdistuvia rasitteita. Usein oireita ilmenee siinä vaiheessa, kun kehon kuormitus kasvaa tietyn rajan yli, eikä keho pysty kompensoimaan kaikkia tekijöitä. Häiriöt kehon sisäisessä tasapainossa voivat haitata toimintakykyä ja asentoaistia ja ne voivat lisätä energiankulutusta aineenvaihdunnallisten muutosten kautta. 

Kehon pyrkimys paranemiseen

Kehossa on itsesääteleviä mekanismeja sekä luontainen pyrkimys parantaa itseään. Kehon toiminnoissa olevat häiriöt tai epätasapainot aiheuttavat kehoon kompensaatioita, mikä on kehon luonnollinen tapa sopeutua muutoksiin. Häiriötiloissakin keho siis pyrkii kohti tasapainoa ja tavoittelee elimistön sisäistä optimaalista toimintaa kyseisellä hetkellä. Toisinaan kuormitusta voi olla liikaa, jolloin kehon sopeutumiskyky ylittyy, mistä voi seurata erilaisia oireita ja kehossa tapahtuva paraneminen voi hidastua. Osteopaattisella hoidolla voidaan tukea kehon kykyä ylläpitää mahdollisimman hyvää terveyttä ja vahvistaa kehon sopeutumiskykyä. 

Jos hoitoon tulo askarruttaa tai on muita kysymyksiä hoitoon liittyen, älä epäröi ottaa yhteyttä!

Ps. Fysionautin Instagram ja Facebook tileiltä voit käydä katsomassa videon osteopaattisesta hoidosta.

Terveisin Fysionautin osteopaatit Kalle ja Krisu

Lähteet: https://osteopaattiliitto.fi/ https://osteopathy.org.il/en